Rohayati Hussin


Motivasi Kewangan dan Pelaburan Emas

GOLD BAR VS DINAR

By ROHAYATI HUSSIN

November 29, 2020


DINAR VS JONGKONG EMAS

Sepanjang saya menjadi Dealer Public Gold, soalan yang selalu ditanya adalah “Apa beza Dinar dengan Jongkong Emas (Gold Bar).

Di sini saya senaraikan apakah perbezaan dan persamaannya.

PERBEZAAN

1.Rupa BentukDinar mempunyai bentuk yang bulat atau berbentuk syiling. Sejak zaman Nabi Muhammad SAW, Dinar telah digunakan sebagai mata wang Islam. Jongkong Emas berbentuk Segiempat atau Petak.

2. Gandaan BeratDinar mempunyai gandaan berat yang mempunyai perpuluhan seperti berikut iaitu ½ Dinar = 2.125 gm, 1 Dinar = 4.25gm, 5 Dinar = 21.25gm dan 10 Dinar = 42.5gmJongkong Emas pula dalam gandaan genap bermula 1 gm, 5gm, 10gm, 20gm, 50gm, 100gm, 250gm dan 1 kilo.

PERSAMAAN

1.Kualiti

Dinar dan Jongkong Emas mempunyai kualiti emas yang sama iaitu emas 999.9 (24karat)

2. Harga

Harga emas pergram adalah sama.

3. KeuntunganKedua-duanya memberi keuntungan yang sama mengikut berat masing-masing.Kesimpulannya, kedua-duanya Dinar dan Jongkong Emas ini adalah emas yang mempunyai kualiti yang sama iaitu emas 999.9 (24karat) dan yang membezakannya adalah rupa bentuk.Ada orang suka mengumpul koleksi Dinar dan ada yang suka koleksi Jongkong Emas. Ada orang suka bulat, ada orang suka petak. Ada juga yang suka kedua-duanya.

Begitulah. Kumpul je kedua2nya..Janji Emas

Hits: 608

ROHAYATI HUSSIN

About the author

Assalamualaikum. Salam perkenalan. Saya adalah Authorised Dealer Public Gold (kod PG00224732) dan pembimbing emas anda. Saya aktif berkongsi tentang simpanan dan pelaburan emas dalam media sosial (Facebook, Twitter, Instagram dan Telegram). Impian saya agar lebih ramai masyarakat celik emas dan dapat membuat simpanan dengan emas. "JOM JADIKAN EMAS SEBAGAI FORGOTTEN SAVING"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>